Hva tenker vi om maten vi serverer i Barnehagegården?

Barn og mat er et tema som dukker opp med jevne mellomrom både på hjemmebane, men ikke minst i barnehagen. Sukkerfri barnehage? Melk med eller uten D-vitamin? Økologisk mat eller ikke? Hjemmelaget eller ferdigmat? Er det lov med yoghurt til frokost? Hva med frokostblandinger? Serverer vi kake når vi feirer bursdager i Barnehagegården?

Helsedirektoratet har sine anbefalinger om hvordan mattilbudet i barnehagen bør være, og har utarbeidet en egen brosjyre om mat i barnehagen: http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/bra-mat-i-barnehagen-veiledningshefte/Publikasjoner/veiledningsheftet-bra-mat-i-barnehagen-.pdf

Denne brosjyren gir deg informasjon ikke bare om hvordan maten i barnehagen ideelt sett kan være, men gir deg også informasjon som kan være verdt å lese gjennom i forhold til mattilbudet i hjemmet også.

I Barnehagegården serverer vi varmmat to dager i uken (tirsdag og onsdag), bålmat en gang i uken og brødmat to dager i uken. Barna går på tur to faste dager i uken, og den ene dagen har de tursekk med mat og drikke mens barnehagen ordner med bålmat den andre turdagen.
Turdagen er fast for hver enkelt barnegruppe, og foreldrene bestemmer selv hva matpakken skal inneholde.

Varmmaten i barnehagen blir bestemt av våre ansatte i samarbeid med barna som skal lagen den. Varmmat-menyen skiftes ut hver måned, og vi serverer forskjellig retter på de to varmmat-dagene. Vi har sett at effekten av å servere de samme rettene i 4 uker er god. Ofte kan små skeptikere spise minimalt eller ingenting av den hjemmelagede maten den første uken, men så går det mer og mer unna 2. gang, 3. gang og 4. gang maten serveres.
Vi serverer en fiskerett en av de to dagene i uken, og legger vekt på grønsaker til alle måltidene.

Vi forsøker å lage all mat fra bunnen av, også den brune sausen vi serverer til de hjemmelagde kjøttkakene. Målet med matlagingen er at barna skal være med på hele prosessen fra planlegging til selve måltidet skal inntas. Ved å lage maten fra bunnen av, vet vi hva vi serverer barna, barna vet hva de spiser og det er lettere å snakke om maten på bordet.
Maten settes alltid å bordet på fat og i boller slik at barna er med på: "Kan du sende... tusen takk.... jatakk...neitakk og værsågod"
De voksne sitter sammen med barna rundt bordet gjennom hele måltidet og hjelper til der det er behov, samtaler med barna om det de er opptatt av, og er viktige rollemodeller for barna i spisesituasjonen.

Vi opplever med svært få unntak, at barna i Barnehagegården er matglade barn. I tillegg til at maten vi serverer skal være sunn, ønsker vi at barna skal få gode matopplevelser både under tilberedningen og under selve måltidet.

Vi tror at "alt med måte" er et godt utgangspunkt for å ruste barna til en normal hverdag.
Vi serverer ikke syltetøy og saft i barnehagen, og vi feirer ikke bursdager med "noe og putte i munnen", men samtidig serverer vi gjerne deilige hjemmelagde kaker, boller eller muffins på dager hvor det er noe spesielt - for eksempel foreldrekaffe - kanskje til og med med saft til.

Spør oss om maten i Barnehagegården!