Hva er "kultur" i Barnehage-gården?

Hva er kultur? Hva er kultur for deg og hva er kultur for barnehagen? Har vi samme oppfatning av hva kultur er? Kanskje- kanskje ikke?

Det er vanskelig å definere hva kultur er, og oppfatningen av hva som ligger i begrepet kultur er forskjellig fra person til person, samfunn til samfunn, land til land.
Hva man legger i kulturbegrepet her på "landet" er nok ganske forskjellig fra hva man legger i begrepet kultur om man bor i byen.
Hva som bestemmer hva som er kultur er kanskje blant annet knyttet til holdninger, verdier, tradisjoner og religion?

Er kultur utelukkende litteratur, musikk, kunst og film?

Gå på tur... Det er vel knapt noe folkeferd som går så mye på tur som nordmenn. kilometer på kilometer legger vi bak oss i "løypa" og på ryggen har vi ofte sekk...  I barnehagen fyller vi sekken med matpakke og termos med varm eller kald drikke. "Medbragt" pakkes andektig opp i skogen når turmålet er nådd, og ofte er det nettopp matpakka som er selve turmålet, for den kan inneholde så mye spennende... Gapahuk og lavvo, "Øya" og bålplass på Øståsen - Det er kultur det!

Sunn norsk mat med hjemmelaget "touch"... Hver oktober er det elgjakt i skogene rundt barnehagen, og vi får nyte godt av det når høsten kommer... Da lager vi elgkarbonader med deilig brun saus, poteter, grønnsaker og tyttebær. Vi baker rundstykker og spiser fiskepudding i hvit saus som ikke heter Toro... Det er kultur det!

Vi sår frø og planter i Arnas hage, vi vanner og følger med på hva som vokser og gror og AT det vokser og gror. Vi høster og vi spiser, og barna kommer løpende med en gulrot i hver hånd og roper "Se hva vi fant"- det vaskes og knaskes... Det er kultur det!

Vi hører og kjører traktor, vi har en nisse på låven som vi vekker hver jul. Nissen spiser seg mett på julegrøt, og noen ganger har han på seg skoene til en av de voksne som jobber i barnehagen... Han kommer på besøk i barnehagen og gjør nissestreker, vi henter juletre i skogen selv... Det er kultur det!

Ja, kanskje barnehagehverdagen fylles med "ubevisst kultur" hver dag? Det er kanskje ikke så lett eller vanlig å tenke at dette er kultur? Men for oss i Barnehagegården er dette kultur... Vi strekker oss en litt annen vei enn til den norske opera, dans og drama, men det betyr ikke at vi ikke er opptatt av kultur... Det handler kanskje bare om å gjøre vår kultur litt bedre kjent?